Waarom modulaire apps voor iedereen beter zijn

Door Mike Schoneveld - 21 March 2018

Bij MSML maken we maatwerkapplicaties. Software die precies doet waar de klant behoefte aan heeft. Het lijkt alsof we elk onderdeel ‘from scratch’ ontwikkelen. Dat doen we dus niet. Wij bouwen apps in modules, en dat maakt ze alleen maar beter

Hard werken

Applicatieontwikkeling staat meestal garant voor zweetdruppels en kramp in de vingers. Ieder knopje, iedere functionaliteit en iedere pixel komt voort uit jouw codes. Het is schrijven, aanpassen, schrijven, aanpassen en nog een keer schrijven. Je dagen bestaan uit vierkante ogen, veel testen en bugs fixen. Het is hard werken, dus de voldoening is enorm als het resultaat er mag zijn: een applicatie die niet alleen nu goed werkt, maar ook een basis legt voor een innovatieve toekomst.

Slimme modules

We ontwikkelden voor Unilever een applicatie waarmee senior rayonmanagers op een efficiënte manier promoties kunnen verkopen, beheren en controleren. Met het Ionic-framework bouwden we een gebruiksvriendelijke, hybride applicatie, met een modulaire opbouw. Deze modulaire opbouw gaf ons de kans direct door te pakken toen Unilever ons vroeg om ook applicatie te maken voor hun junior rayonmanagers.

De junior rayonmanager app heeft enkele specifieke functionaliteiten voor junior managers, maar ook veel dezelfde functionaliteiten als in de SRM-app. Denk aan een agendamodule, een customerdashboard, een contactbeheermodule en een login. Sommige modules konden we direct beschikbaar stellen in de nieuwe app. Modules die al uitgebreid waren ontwikkeld, getest, verfijnd en naadloos aansloten op het werkproces van Unilever. Kortom: we hadden perfecte onderdelen klaarstaan.

Optimalisatie

Modules vormden een stabiele basis, die we vervolgens konden aansluiten op de behoeften van junior rayon managers. Een deel van de waardevolle ontwikkeltijd bleef dus over. Tijd die we konden gebruiken voor het optimaliseren van de applicaties. Hierdoor slaagden we erin om bestaande modules door te ontwikkelen, zonder hier extra kosten voor te maken. Doordat modules op één centrale plek kunnen worden aangepast, en vervolgens in alle verschillende applicaties veranderen, wordt de doorontwikkeling enorm efficiënt.

Continuïteit

Naast de tijdsbesparingen die modularisatie met zich meebrengt, heeft het grote waarde voor de continuïteit van je dienstverlening. Wanneer alle modules bestaan uit één codestructuur kunnen alle medewerkers die deze structuur beheersen aan de slag. Zo is geen enkele opdrachtgever meer afhankelijk van één medewerker en staat de doorontwikkeling van de modules en applicaties nooit stil.

Beter voor iedereen

Modulair denken heeft de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Het maakt je werk als ontwikkelaar efficiënter, creëert meer tijd voor optimalisatie en helpt jou om opdrachtgevers steeds beter te helpen. Bovendien kunnen we door de ontwikkeling van die geperfectioneerde modules een nieuw applicatielandschap creëren. Een landschap waarin we profiteren van elkaars kennis en best practices en daardoor klanten nog beter kunnen helpen. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van die zweetdruppels van urenlang ontwikkelen en zwoegen met codes. Tevreden klanten maken me alleen nog blijer.

Mike Schoneveld, Technical Director
Mike Schoneveld
Technical Director

Bij MSML staan we voor je klaar.

Kan jouw organisatie ook slimmer, sneller of efficiënter werken?